De vaste beugel

Deze beugel is wellicht de bekendste beugel en wordt ook wel de slotjes-, plaatjes- of plakkertjesbeugel genoemd. Deze beugel bestaat uit brackets die op de tanden worden geplakt waarin een flexibele draad wordt gezet die de scheve tanden in een rechte stand zet. Deze draad wordt vastgezet met klepjes die aan de bracket zitten.

normale


Het draad welke door de brackets loopt, zorgt ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op de tanden. De tanden en kiezen komen door deze beugel iets losser in de kaak te staan waardoor ze langzaam verschoven kunnen worden.

Meer weten over deze techniek? Kijk dan op www.damonbraces.nl.

Belangrijke informatie voor de drager:

Een vaste beugel is vrij kwetsbaar. Het is belangrijk om hard dichtbijten te vermijden, want hierdoor zouden de brackets los kunnen schieten van de tanden. Harde etenswaren, zoals bijvoorbeeld harde broodjes, stokbrood, harde snoepjes en chocolade mogen absoluut niet met de voortanden worden afgebeten.

Een goede tip is bijvoorbeeld om eten van te voren in kleinere stukjes te snijden. Kauwgom is overigens absoluut uit den boze.Het dragen van een vaste beugel vereist extra veel aandacht voor de mondhygiëne. De beugel is niet schadelijk voor je gebit, mits je minimaal twee keer per dag poetst met een zachte (medium) tandenborstel.

Kijk na het poetsen goed of alles echt goed schoon is. Daarnaast is het belangrijk om ook het tandvlees goed te masseren. Dit mag tijdens het poetsen niet bloeden !Wanneer het gebit niet goed schoon kan worden gehouden, kunnen er (zeker in combinatie met suiker) ontkalkingen van het glazuur ontstaan. De kans dat deze ontkalkingen gaatjes worden is groot wanneer je de mondhygiëne niet snel weer op peil brengt.

Meer informatie over de vaste beugel vind je hier.